Virtualmin > Services > PHP 7.2 Configuration option not visible / hidden after using LetsEncrypt to get certificates

I am running : Operating system Ubuntu Linux 18.04.4 Webmin version 1.942
Usermin version 1.791 Virtualmin version 6.09
Authentic theme version 19.46

However I can see Virtualmin > Services > PHP 7.2 Configuration gets hidden and is not visible after I apply LetsEncrypt certificate through SSL option in Virtualmin

Update :

This happens when the SSL Certificate is updated/added to the website through LetsEncrypt option. ( I have installed certbot package also)

Status: 
Fixed

Comments

Title: Virtualmin > Services > PHP 7.2 Configuration not visible / hidden for some virtual servers but visible for others ยป Virtualmin > Services > PHP 7.2 Configuration option not visible / hidden after using LetsEncrypt to get certificates
Body: View changes

That is odd, because the SSL cert type is unrelated to the PHP configuration in Virtualmin.

Do you have multiple PHP versions installed?

No I dont. But I just noticed that this happens with Virtualmin 6.09. I just updated from virtualmin 6.08 in my old server and the option disappeared for all the Virtual Servers with SSL installed.

Did you perhaps change the PHP execution mode to mod_php, on the Website Options page?

I tried changing to both options : FCGId & FPM, but the option remains hidden, The ini file is present in the /home/user/etc/php7.2 directory

Btw, I am using NginX not Apache.

Ilia's picture
Submitted by Ilia on Sun, 05/31/2020 - 04:48

I tried changing to both options : FCGId & FPM, but the option remains hidden, The ini file is present in the /home/user/etc/php7.2 directory

There was a small problem that we fixed a while ago, where navigation menu wasn't reloaded when it should (after changing execution mode).

Can you simply try reloading a page and see if the link appears? :--)

I have tried everything from re-starting the server to re-starting Webmin through terminal. The Navigation does not show the option once I install the SSL Certificates. If I create a new Virtual server with no certificates installed, the option is visible. Also this bug was not present in Virtualmin Ver 6.08. This started from ver 6.09

Ilia's picture
Submitted by Ilia on Tue, 06/02/2020 - 11:21

What is the output of:

dpkg -l "webmin-virtual-server*" |grep 6\.0

..in case it's not 6.09-3 make sure to upgrade, using aptpackage manager.

Hello, Sorry for the late response. On the Webmin Dashboard, I have installed : Webmin 1.960
Virtualmin version 6.13

PHP configuration is still not seen.

Just a suggestion, in addition to the screen, can you add /home/user/etc/php/php.ini path for every virtual server created in the : Webmin>PHP Configuration section ? That way php files of all virtual servers could be accessed in one page. This would be in addition to the PHP menu. The line should also be deleted once virtual server is deleted.

Ilia's picture
Submitted by Ilia on Sat, 11/07/2020 - 05:25

Webmin>PHP Configuration section

For global PHP configs, while Virtualmin > Services > Manage PHP Configuration is for server based config.

PHP configuration is still not seen.

How did you install Virtualmin? Did you install it using install.sh script?

Yes. I installed Virtualmin using install.sh.

One more thing I noticed was that when I change "PHP script execution mode", and click save, the current setting dot gets blank. ie the dot (select) is not present in either mode. If i click on any of the mode, the dot appears, but after click save and refreshing the page, the dot disappears.

Ilia's picture
Submitted by Ilia on Fri, 02/05/2021 - 13:48

If i click on any of the mode, the dot appears, but after click save and refreshing the page, the dot disappears.

That could happen if Apache virtualhost entries are missing. Try going to Edit Virtual Server page, then disabling Apache website and Apache SSL website and then re-enabling it, and trying to change PHP execution mode once again.

But I dont use Apache.. I have Nginx (LEMP) bundle installed.

I tried disabling and re-enabling nginx (in edit site) and restarting webmin after that, but the problem persists

Ilia's picture
Submitted by Ilia on Fri, 02/05/2021 - 16:44

It doesn't matter if you use Apache or Nginx - principal is the same, it applies.

Enabling and disabling the website (Nginx & Nginx - SSL) seems to solve the problem in Webmin version - 1.974 Virtualmin version - 6.16

After Enabling and disabling the website, I am able to see the configuration menu.

Update: After changing from PHP-FPM to FastCGI, the enabling and disabling is required again. Also noticed, it creates a php-fcgi-domain-tld.service instead of php-fcgi-domain-tld (script). Was it a principal change?

WARNING Enabling and Disabling the Website also causes me to loose my custom nginx>domain.tld.conf file. (File gets reset) So I guess this is NOT a workaround.

We recently discovered the cause of this, and it will be properly fixed in the next Virtualmin release.

Just for my knowledge... the New versions create a 'Service' instead of .sh scripts .. right ? The services at times create 'Ignoring unknown escape sequences' message in dmesg.

Yes, in the latest release we create proper systemd services.

Ilia's picture
Submitted by Ilia on Fri, 06/11/2021 - 14:48

The services at times create 'Ignoring unknown escape sequences' message in dmesg.

Can you give us the exact error message? Does this error message happen to be printed when exactly?