no ProFTPd virtual server found! --> Backup failed

8 posts / 0 new
Last post
#1 Sat, 02/11/2012 - 02:20
stelios

no ProFTPd virtual server found! --> Backup failed

Hello all,

I've recently upgrade proftpd from dag repos (CentOS 6.2) and since then I'm getting the following error while trying to get a backup:

Copying ProFTPd virtual server configuration .. .. no ProFTPd virtual server found!

Any help is much appreciated.

Sat, 02/11/2012 - 09:11
andreychek

Howdy,

Yeah, the problem with using packages from a third party repository is that they may not work the same as those included with your distribution or Virtualmin's repository.

We'd recommend using the version of ProFTPd included during the Virtualmin installation.

It looks like Virtualmin isn't finding the config files where it would expect, so that could cause other issues to as it attempts to configure it.

That said, if you really wanted to try that version, you could try tweaking some of the parameters (especially the paths) in Webmin -> Servers -> ProFTPd -> Module Config -> System Configuration.

Again though, I wouldn't really recommend that, and once you change those, it becomes more difficult to go back if it doesn't work :-)

-Eric

Sat, 02/11/2012 - 11:33
stelios

The paths are properly, all point to the actual proftpd. IT seems the problem comes with one particular domain.

How can I remove and install the virtualmin's proftpd without breaking Virtualmin?

Thanks a lot

Fri, 11/09/2012 - 15:35
cedral

I have exactly the problem described here. I have one domain that won't backup because it can't find the proftpd virtual server. I have 2 other domains that work fine. They are all 3 in the same file (modules.conf) and I made the one that is not working formatted exactly like the one that is. The one that is not working has hyphen in the hostname. Could that be what is causing it?

This is very bad. Is there some way I can make it finish the backup? it should backup the db and files. Not backing up anything because it can't find one thing doesn't make sense.

Fri, 11/09/2012 - 16:29
andreychek

Howdy,

If you go into Backup and Restore -> Scheduled Backups -> BACKUP_NAME -> Destination and format, you can set "Action on error" to "Continue with other features and servers". That will make sure it continues, even if it has trouble with one particular domain.

-Eric

Fri, 11/09/2012 - 16:42 (Reply to #5)
cedral

I have that set and it does continue to the other domains but it doesn't write a file at all for that domain because it can't find the proftpd virtual server. That doesn't seem like a sound solution to me. It should just not include that feature in the backup.

Fri, 11/09/2012 - 17:23
andreychek

You may want to make sure that in Edit Virtual Server -> Enabled Features, that "IP-based virtual FTP enabled", is disabled for that particular domain.

Or, if it is -- try enabling and then disabling it.

It sounds like that setting is out of sync -- that Virtualmin thinks it's enabled, but the configuration for that doesn't exist in the ProFTPd config.

That feature is rarely necessary though, and it should be no problem to remove it.

-Eric

Mon, 06/24/2019 - 03:31 (Reply to #7)
mrez

Disabling "IP-based virtual FTP" worked for me. Thank you.