postfix and users??

3 posts / 0 new
Last post
#1 Sun, 05/14/2006 - 16:34
DanLong

postfix and users??

Hi All, New to postfix but it came setup with the virtualminPro. I've run into a real problem with postfix doing what ever it wants. It insists on a user in the form

user-domain@host

in spite of virtualmin being setup for the form user@domain

When I created an account I got a postfix error, then checked unix users and found it had created both user@domain and user-domain with the same user ID and path

When I tried to send mail to the user it got returned:

----- The following addresses had permanent fatal errors ----- < dan-testagain.com@solvdns.net] (reason: 553 5.3.5 system config error)

----- Transcript of session follows ----- 553 5.3.5 mail.solvdns.net. config error: mail loops back to me (MX problem?) 554 5.3.5 Local configuration error

and the mail log says:

May 14 06:53:43 hosta postfix/cleanup[[8807]]: B77958E000D: message- id=< 4466D4FF.5523.9088534@localhost]

May 14 06:53:43 hosta postfix/nqmgr[[5963]]: B77958E000D: from=< support@solvnet.net], size=1524, nrcpt=1 (queue active)

May 14 06:53:43 hosta postfix/smtpd[[8806]]: disconnect from h69-128-106-186.69- 128.unk.tds.net[[69.128.106.186]]

May 14 06:53:44 hosta postfix/smtp[[8808]]: B77958E000D: to=< dan-testagain.com@solvdns.net], orig_to=< dan@testagain.com], relay=mail.solvdns.net[[69.128.106.186]], delay=1, status=sent (250 2.0.0 k4EAtaUJ016189 Message accepted for delivery)

When I deleted the user dan-testagain I still got the same results. These are sent from a different host. Not sure what's up, ready to go back to sendmail.

Dan

Sun, 05/14/2006 - 21:40
Joe
Joe's picture

Hey Dan,

Unfortunately, Postfix is extremely ornery about @'s in usernames (actually, it will not deliver to a user with an @, nor will it accept mail from such a user). We're still trying to work out all of the issues--thus, I'm not entirely sure what to recommend. The dual-username solution is obviously not ideal--but it's the only thing that we've been able to figure out to get us closer to a smoothly working mail server with user@domain.tld usernames.

If you must have @'s in your usernames, switching back to Sendmail may be the easiest option. We'll hopefully get Postfx and the @ problem figured out eventually...but I don't have a solution at the moment.

--

Check out the forum guidelines!

Mon, 05/15/2006 - 01:08
Joe
Joe's picture

Hey Dan,

After posting the previous message it struck me that it was an incorrect assessment (I blame it on being sick at the moment--still getting over some kind of cold-like thing). This is a case of something going wrong that we can address. I can say with confidence that the two users user@domain and user-domain is not the source of the trouble, as you've determined, and it is a necessary aspect of using @s in usernames with Postfix.

The problem, I think, is that the name of the machine is the same as the name of a domain that you've configured in Virtualmin...so you have two configurations for solvdns.net that Postfix is trying to contend with. I think. Maybe. Or something.

Can you email me your /etc/postfix/main.cf, /etc/postfix/virtual, and aliases file (probably /etc/aliases, but it can be different depending on configuration in Postfix)? I'll have a look to see if I can figure out exactly what is going wrong.

There are still issues with having @s in usernames with Postfix at the moment, but I don't think delivery is one of them.

--

Check out the forum guidelines!