postfix reload fails

Postfix check ok

[root@edge ~]# postfix check

but start fails

[root@edge ~]# postfix start postfix/postfix-script: starting the Postfix mail system postfix/postfix-script: fatal: mail system startup failed [root@edge ~]#

log

[root@edge ~]# tail /var/log/maillog May 16 03:48:41 edge spamc[23884]: connect to spamd on ::1 failed, retrying (#2 of 3): Connection refused May 16 03:48:41 edge spamc[23884]: connect to spamd on 127.0.0.1 failed, retrying (#2 of 3): Connection refused May 16 03:48:42 edge spamc[23884]: connect to spamd on ::1 failed, retrying (#3 of 3): Connection refused May 16 03:48:42 edge spamc[23884]: connect to spamd on 127.0.0.1 failed, retrying (#3 of 3): Connection refused May 16 03:48:42 edge spamc[23884]: connection attempt to spamd aborted after 3 retries May 16 03:48:42 edge postfix/local[23790]: 3C12B3248C2B: to=<a1z@edge.a1z.us>, orig_to=<pause@a1z.us>, relay=local, delay=25, delays=0.23/0.01/0/24, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail-wrapper -o -a $DOMAIN -d $LOGNAME) May 16 03:48:42 edge postfix/qmgr[7789]: 3C12B3248C2B: removed May 16 03:48:42 edge postfix/smtpd[9028]: warning: unknown[45.142.195.14]: SASL LOGIN authentication failed: authentication failure May 16 03:48:45 edge postfix/smtpd[32687]: connect from unknown[45.142.195.14] May 16 03:48:45 edge postfix/smtpd[9028]: disconnect from unknown[45.142.195.14] ehlo=1 auth=0/1 rset=1 quit=1 commands=3/4 [root@edge ~]#

I tried

[root@edge ~]# spamd -d [root@edge ~]#

Still did not work.

Status: 
Active

Comments

bislinks's picture
Submitted by bislinks on Fri, 05/15/2020 - 23:00 Pro Licensee

update

more from maillog

[root@edge ~]# tail /var/log/maillog May 16 03:58:47 edge postfix/smtpd[9028]: warning: unknown[45.142.195.14]: SASL LOGIN authentication failed: authentication failure May 16 03:58:47 edge postfix/smtpd[9028]: disconnect from unknown[45.142.195.14] ehlo=1 auth=0/1 rset=1 quit=1 commands=3/4 May 16 03:58:49 edge postfix/smtpd[28220]: disconnect from unknown[45.142.195.13] ehlo=1 auth=0/1 rset=1 quit=1 commands=3/4 May 16 03:58:55 edge postfix/smtpd[17896]: warning: unknown[45.142.195.8]: SASL LOGIN authentication failed: authentication failure May 16 03:58:57 edge postfix/smtpd[32687]: connect from unknown[45.142.195.14] May 16 03:59:06 edge postfix/smtpd[32687]: warning: unknown[45.142.195.14]: SASL LOGIN authentication failed: authentication failure May 16 03:59:07 edge postfix/smtpd[17896]: lost connection after AUTH from unknown[45.142.195.8] May 16 03:59:07 edge postfix/smtpd[17896]: disconnect from unknown[45.142.195.8] ehlo=1 auth=0/1 rset=1 commands=2/3 May 16 03:59:07 edge postfix/smtpd[32687]: disconnect from unknown[45.142.195.14] ehlo=1 auth=0/1 rset=1 quit=1 commands=3/4 May 16 03:59:23 edge postfix/smtpd[1285]: connect from unknown[45.142.195.14] [root@edge ~]#

Howdy -- thanks for contacting us!

Hmm, I'm not actually seeing any Postfix related errors in the logs there.

What output do you see if you run this command:

service postfix restart

That should show any errors that are occurring.

bislinks's picture
Submitted by bislinks on Fri, 05/15/2020 - 23:37 Pro Licensee

[root@edge ~]# service postfix restart Redirecting to /bin/systemctl restart postfix.service Job for postfix.service failed because the control process exited with error code. See "systemctl status postfix.service" and "journalctl -xe" for details. [root@edge ~]# systemctl status postfix -l ‚óŹ postfix.service - Postfix Mail Transport Agent Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/postfix.service; enabled; vendor preset: disabled) Active: failed (Result: exit-code) since Sat 2020-05-16 04:36:26 UTC; 15s ago Process: 14918 ExecStart=/usr/sbin/postfix start (code=exited, status=1/FAILURE) Process: 14916 ExecStartPre=/usr/libexec/postfix/chroot-update (code=exited, status=0/SUCCESS) Process: 14912 ExecStartPre=/usr/libexec/postfix/aliasesdb (code=exited, status=0/SUCCESS) Main PID: 1659 (code=killed, signal=TERM) May 16 04:36:22 edge.a1z.us systemd[1]: Starting Postfix Mail Transport Agent... May 16 04:36:23 edge.a1z.us postfix/master[14996]: fatal: open lock file /var/lib/postfix/master.lock: unable to set exclusive lock: Res> May 16 04:36:24 edge.a1z.us postfix/master[14995]: fatal: daemon initialization failure May 16 04:36:25 edge.a1z.us postfix/postfix-script[14997]: fatal: mail system startup failed May 16 04:36:26 edge.a1z.us systemd[1]: postfix.service: Control process exited, code=exited status=1 May 16 04:36:26 edge.a1z.us systemd[1]: postfix.service: Failed with result 'exit-code'. May 16 04:36:26 edge.a1z.us systemd[1]: Failed to start Postfix Mail Transport Agent. [root@edge ~]#
bislinks's picture
Submitted by bislinks on Fri, 05/15/2020 - 23:46 Pro Licensee

OK

Killed the pid in .lock.

[root@edge ~]# cat /var/lib/postfix/master.lock 7787

Thereafter, postfix started without error. [root@edge ~]# postfix start

bislinks's picture
Submitted by bislinks on Fri, 05/15/2020 - 23:43 Pro Licensee

I had to comment out this part in master.cf

-o smtpd_client_restrictions=$mua_client_restrictions -o smtpd_helo_restrictions=$mua_helo_restrictions -o smtpd_sender_restrictions=$mua_sender_restrictions

it gave me error

/usr/sbin/postconf: warning: /etc/postfix/master.cf: undefined parameter: mua_client_restrictions
Ilia's picture
Submitted by Ilia on Tue, 05/19/2020 - 09:54

It results in a warning usually. I also noticed it being added and reported by many people.

We need to figure out, if it's a Postfix bug or Virtualmin's one.

I will look into it.