[MAIL] SMTP & Evolution (or Outlook)

14 posts / 0 new
Last post
#1 Tue, 04/22/2008 - 04:46
saoullabit

[MAIL] SMTP & Evolution (or Outlook)

Hi,

I cannot send email via Evolution, or Outlook. On the client, I set SMTP as mail.blabla.tom and then i does not work ...

What can I test to verify if it works ?

Thanks in advance.

PS: I can send email via roudcube installed in www.blabla.tom/roundcube

Tue, 04/22/2008 - 15:16
Joe
Joe's picture

We need to see log entries. I have no idea what's going wrong when the problem report is just "is does not work".

http://www.virtualmin.com/documentation/id,troubleshooting_common_proble...

If you're using username@domain.ltd format usernames, you also need to read this FAQ:

http://www.virtualmin.com/faq/cat/virtualmin/68/#faq30

Specifically the bit about saslauthd. You may need to alter its configuration to accept usernames with @ in them.

--

Check out the forum guidelines!

Tue, 04/22/2008 - 16:59 (Reply to #2)
DanLong

Are you using sendmail or postfix as your MTA? We need a little help in order to help?
:-)

Tue, 04/22/2008 - 23:37 (Reply to #3)
saoullabit

Hi,
I use Postfix.
The firewall allows to connect on the port 25

I try a telnet on localhost on port 25 => it works
Myhost:~# telnet mail.myhost.fr 25
Trying XX.X.XX.XX...
Connected to myhost.
Escape character is '^]'.
220 XXXXXXX ESMTP Postfix (Debian/GNU)

when I try on an other network (at home)
telnet mail.myhost.fr 25
Trying 88.191.79.97...

It finishes by a time out.

May I provide the main.cf ?

I get rid off this mails problems :)
- is there is a special support for bought virtualmin ? -

Wed, 04/23/2008 - 00:08 (Reply to #4)
Joe
Joe's picture

<div class='quote'>when I try on an other network (at home)
telnet mail.myhost.fr 25
Trying 88.191.79.97...

It finishes by a time out.</div>

It looks like your ISP blocks port 25. You'll probably need to enable an alternate port--smtpds is probably the best choice.

In master.cf, find these lines and uncomment them:

smtps inet n - n - - smtpd
-o smtpd_tls_wrappermode=yes
-o smtpd_sasl_auth_enable=yes
-o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject

And, in main.cf:

smtpd_tls_cert_file = /etc/postfix/virtualmin.pem
smtpd_use_tls = yes

Where you'll need to replace virtualmin.pem with your SSL certificate--you can use a self-signed certificate, if you like, though most mail clients are very chatty about it if you do. (We actually use a cheap chained certificate from GoDaddy, and use the smtpd_tls_CAfile option to specify the CA.)

--

Check out the forum guidelines!

Thu, 04/24/2008 - 12:55 (Reply to #5)
saoullabit

hi , I crashed everything :)
start from a brand new install ... it does not work !!! :(

I desactivated the SMTP protection &quot;offered&quot; by the provider
SMTP should be like a fresh virtualmin install, I launched nmap a part of the result is :
25/tcp filtered smtp

What Why how ?

I modified &quot;Restrictions on recipient addresses&quot; to :
permit_sasl_authenticated permit_mynetworks reject_unauth_destination

I'm gonna losse my mind ... mail is so ... you know ... so ...

Joe, any ideas ? ;-)

Thu, 04/24/2008 - 18:51 (Reply to #6)
Joe
Joe's picture

<div class='quote'>SMTP should be like a fresh virtualmin install, I launched nmap a part of the result is :
25/tcp filtered smtp</div>

Something is still blocking port 25. Again, I suspect your ISP.

But, you should stop iptables on your server just to be sure you don't have some extra rules that our iptables configuration doesn't know how to fix (some third party firewall scripts will overwrite our additions and generally make a nuisance of themselves...if you only use firewall tools that manage the standard iptables-save rules, then you should be fine).

--

Check out the forum guidelines!

Thu, 04/24/2008 - 23:00 (Reply to #7)
saoullabit

true ... You just rock !
There is a SMTP &quot;protection&quot; on my box... I had to desactivate it
There was a SMTP protection too in my provider's dedicated server !

So, I can use the SMTP port as I want, I can send mails ... Fun.

Now ... I cannot recieve MAILS !!!

AAARRRGGGGGG, I'm green ... I'm not D. Banner anymore .... AARRRRGGG
The mails are blocked in the postfix mail queue !!
&quot;Mail Queue 1 messages&quot;

Please Jooooooeeeeeeeeee ...

Thu, 04/24/2008 - 23:55 (Reply to #8)
Joe
Joe's picture

<div class='quote'>Now ... I cannot recieve MAILS !!!</div>

So, it seems like you really want to get this fixed...And yet, you haven't sent us any mail.log entries so we can help you. ;-)

--

Check out the forum guidelines!

Fri, 04/25/2008 - 01:21 (Reply to #9)
saoullabit

so dessu ka ?

so the main point seems to be mail.log. Here's a selection of what is important, I think :

Apr 25 09:48:35 sd-13014 postfix/smtpd[20011]: 582AD5440D2: client=yw-out-1718.google.com[74.125.46.158]
Apr 25 09:48:35 sd-13014 postfix/cleanup[20059]: 582AD5440D2: message-id=&lt;2efcd5f0804250048l5c1f76d5p5c5582d7b0d65db2@mail.gmail.com&gt;
Apr 25 09:48:35 sd-13014 postfix/qmgr[2644]: 582AD5440D2: from=&lt;marc.cuculiere@gmail.com&gt;, size=5114, nrcpt=1 (queue active)
Apr 25 09:49:05 sd-13014 postfix/smtpd[20011]: disconnect from yw-out-1718.google.com[74.125.46.158]
Apr 25 09:52:25 sd-13014 postfix/anvil[20013]: statistics: max connection rate 1/60s for (smtp:74.125.46.158) at Apr 25 09:46:28
Apr 25 09:52:25 sd-13014 postfix/anvil[20013]: statistics: max connection count 1 for (smtp:74.125.46.158) at Apr 25 09:46:28
Apr 25 09:52:25 sd-13014 postfix/anvil[20013]: statistics: max cache size 1 at Apr 25 09:46:28
Apr 25 09:53:32 sd-13014 postfix/postfix-script: warning: /var/spool/postfix/etc/hosts and /etc/hosts differ
Apr 25 09:58:27 sd-13014 postfix/postfix-script: warning: /var/spool/postfix/etc/hosts and /etc/hosts differ
Apr 25 10:04:38 sd-13014 postfix/local[20061]: 582AD5440D2: to=&lt;hiscore@sd-13014.[REALDOMAIN.FR]&gt;, orig_to=&lt;hiscore@hiscore.fr&gt;, relay=local, delay=963, delays=0.49/0.04/0/962, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to
command: /usr/bin/procmail-wrapper -o -a $DOMAIN -d $LOGNAME)
Apr 25 10:04:38 sd-13014 postfix/qmgr[2644]: 582AD5440D2: removed

Fri, 04/25/2008 - 13:22 (Reply to #10)
Joe
Joe's picture

Hehehe...We're still not getting to the heart of the matter--we need to see the log entries related to the failure you want to fix, not just random log messages. The mail.log contains details about every message that comes in and out of your server, plus some other stuff related to the smtpd, pop/imap, and saslauthd servers.

e.g., try to connect with your mail client, and watch the log while you do so--that is the only way we can figure out why sending mail is failing.

We're probably looking for saslauthd: messages, but they might also be postfix/smtpd: messages. We don't know until we see them.

--

Check out the forum guidelines!

Mon, 04/28/2008 - 15:17 (Reply to #11)
scottm

Continuing on a theme....

I have a couple people having this issue (where their ISP is blocking port 25)...

Any further enlightenment on the postfix setup for this? i.e. a more precise postfix config (ssl creation with a key, without a key, etc.)...

Between being a noob at postfix and VMPro I'd rather be careful than fast right now. But do have a need (and the Fedora/Centos docs arn't helping.. sigh.).

=9-)

Scott

Mon, 04/28/2008 - 22:27 (Reply to #12)
saoullabit

Hi,

I disabled the anti-virus CLAMSCAN and it works now !
I just can't believe it ... I tried to make it work as daemon, but it didn't changed anything but left my processor stressless :)

Joe, thanks for the Help.

<u>Conclusion :</u>
My Postfix conf works since the begenning
Problems were :
[li]my triple play box blocked the port 25[/li]
[li]the clamscan blocked every mails[/li]
[li]clamscan used 99% of the proc[/li]
[li]clamscand blocked every mails[/li]

Mon, 04/28/2008 - 23:50 (Reply to #13)
Joe
Joe's picture

<div class='quote'>the clamscan blocked every mails</div>

Hmmm...that's a pretty dramatic failure mode for clamscan! We can probably help you resolve that problem (without losing AV scanning), if you want to post the relevant procmail log entries where you see mail being stopped by clamscan.

--

Check out the forum guidelines!